Pigmentvlekken en couperose
Pigmentvlekken
Teveel pigment in de huid kan verschillende oorzaken hebben. De grootste groep bestaat uit afwijkingen die bestaan uit een plaatselijke ophoping van natuurlijke pigmenten. Voorbeelden hiervan zijn moedervlekken, sproeten, levervlekken (lentigines) en zwangerschapsmasker (melasma). Oorzaken hiervan zijn o.a. te veel blootstelling aan zonlicht (UV), veranderingen in de hormoonhuishouding en ouderdom.
De behandeling
Voorafgaand aan de behandeling met de laser krijgt u een speciale bril op om uw ogen te beschermen tegen het laserlicht. Bij de behandeling van pigment in de huid wordt een laserstraal de huid ingeschoten. Deze laserstraal bestaat uit heel zuiver licht van één golflengte. De golflengte is zo gekozen dat vooral het pigment in de huid de laserenergie opneemt. Hierdoor wordt het pigment zeer sterk verhit in zeer korte tijd. Het gevolg is dat het pigmentbolletje in kleine stukjes uit elkaar spat. De kleine stukjes kunnen vervolgens door macrofagen (witte bloedcellen) worden opgenomen en via het lymfesysteem worden weggevoerd.
Tijdens en na de behandeling
Meteen tijdens de behandeling kan er wat roodheid en lichte zwelling optreden. Het is van uiterst belang om de huid gedurende 1 week na de behandeling in te smeren met een verzachtende en voedende crème. Blootstelling aan de zon wordt afgeraden en waneer zonlicht onvermijdelijk is, zal er gebruik moeten worden gemaakt van een zonnebrandcrème (het beste is SPF 50).
Aantal behandelingen
Er bestaat geen vast aantal behandelingen, iedere persoon en huid reageert anders op de laser. Meestal voldoen 1 á 2 behandelingen om de pigmentvlekken te verwijderen. Wanneer het een groot oppervlak betreft kan ervoor gekozen worden om de behandeling in delen te verzorgen om de huid de beste mogelijkheid te bieden te herstellen. De behandelingen kunnen met een tussentijd van 4-6 weken plaatsvinden.
Couperose
Couperose is een netwerk van dunne rode (en soms blauwe) bloedvaatjes onder de huid . Ze komen vaak voor op de wangen en de neus. Deze verwijde kleine vaatjes hebben geen functie meer voor het lichaam, maar kunnen vaak als storend worden ervaren. Couperose is een ongevaarlijke huidaandoening en kan goed worden behandeld met lasertherapie
Couperose verdwijnt niet vanzelf, maar kan wel erger worden. De roodheid kan toenemen door de consumptie van cafeïne houdende dranken, alcohol of pittige kruiden in de voeding. Ook kan de wisseling van temperatuur een factor zijn. Denk hierbij aan koud of juist heel warm weer en een bezoek aan de sauna. Het is dus belangrijk om deze invloeden zoveel mogelijk te mijden. Ook UV-straling kan bijdragen aan verergering van couperose. Smeer de huid goed in met een zonnebrandcrème, zowel in de winter als wanneer het zonnig is. Daarnaast is het belangrijk om bij huidverzorging geparfumeerde producten te mijden. Zo voorkomt u verdere irritatie en roodheid.
De behandeling
Voorafgaand aan de behandeling met de laser krijgt u een speciale bril op om uw ogen te beschermen tegen het laserlicht. Tijdens de laserbehandeling straalt de laser een hoog geconcentreerde laserstraal in het bloedvaatje. De rode kleurstof van het bloed neemt deze lichtstraal op. De warmte die hierbij vrijkomt, vernietigt de wand van het bloedvaatje, zodat het verdwijnt en in de daaropvolgende weken door het lichaam kan worden afgevoerd. Meestal voelt u tijdens de laserbehandeling een prikkelend gevoel. Veel mensen ervaren nauwelijks tot geen pijn.
Aantal behandelingen
Meestal zijn 2 tot 4 behandelingen voldoende om couperose te verminderen en zelfs geheel te verwijderen. Afhankelijk van de ernst kunnen meerdere behandelingen nodig zijn. Couperose is helaas een aandoening die terug kan komen. Daarom adviseren wij een jaarlijks onderhoud van 1 à 2 behandelingen. Tijdens het intakegesprek geven we u van tevoren een inschatting van de benodigde behandelingen.
Na de behandeling
Na de behandeling kan de huid wat rood en licht gezwollen aandoen. Dit kunt u koelen met een ice-pack. Soms ontstaat er tijdelijk een korstje. Deze valt er na enkele dagen vanzelf afIn de dagen na de laserbehandeling veranderen de vaatjes van kleur (donkerder). In het behandelde gebied worden de vaatjes geleidelijk minder zichtbaar. Afhankelijk van het herstellend vermogen van de huid, kan dit enkele dagen tot een week duren. Het is niet aan te raden om binnen 48 uur na de behandeling gebruik te maken van de sauna, zonnebank en zeer warm te douchen. De temperatuurwisselingen kunnen de doorbloeding stimuleren waardoor het effect van de behandeling minder optimaal kan zijn.